SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Dlaczego warto jeść lody

Nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety

Latem pokaż zadbane, gładkie nogi

Nogi nie muszą być do samej szyi i idealnie zgrabne, ale na pewno powinny być zadbane i gładkie

Sezon na… alergiczny nieżyt nosa

Dla wielu osób bujnie rozkwitająca zieleń oznacza uciążliwe, przykre objawy, takie jak alergiczny nieżyt nosa

Jak dbać o włosy – letnie wyzwania

Co zrobić, żeby po udanych wakacjach nie wyglądać jak strach na wróble, jak dbać o włosy?

Cytrynowo i zdrowo, czyli dobry tran dla dzieci

Warto wiedzieć jaki tran wybrać, aby zaspokoić zapotrzebowanie młodego organizmu.

Skuteczne, nowoczesne i ergonomiczne myjki ciśnieniowe

Myjki ciśnieniowe Husqvarna są łatwe w obsłudze, a jednocześnie bardzo skuteczne

Smakołyki i przetwory z grzybów

Nie od dziś wiadomo, że polskie lasy grzybami stoją, a potrawy z grzybów to niezwykle istotna część polskiej tradycji kulinarnej. Wszem i wobec wiadomo także, że grzyby uwielbiamy, chętnie je zbieramy i jeszcze chętniej zajadamy. Na bieżąco w pysznych obiadowych wersjach, jak również jako przetwory z grzybów, które o każdej porze roku przypominają nam o udanych grzybobraniach.

Lubimy grzybowe specjały

W polskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów, trzeba tylko wiedzieć, które zbierać, jak i kiedy. Naszymi faworytami są oczywiście szlachetne prawdziwki, podgrzybki, chętnie zajadamy też maślaki, np. marynowane, a przepis na sos z kurek jest dumą i… tajemnicą moje mamy. Co prawda grzyby kojarzą się w naszej tradycji kulinarnej przede wszystkim ze świątecznymi – bożonarodzeniowymi potrawami, ale przecież trudno wyobrazić sobie imieninowe menu bez marynowanych grzybków. W sezonie warto także rozpieszczać kubki smakowe grzybowymi smakołykami.

kosz

Polskie lasy słyną z grzybów

Ulubione przetwory z grzybów

W naszym domu sezon na zbieranie grzybów trwa, szykujemy się już do wielkiej akcji produkowania domowych przetworów. Jeśli ktoś jeszcze nie bawił się w zapełnianie półek domowej spiżarni, zawsze jest dobry moment na pierwszy raz. Szczególnie, że nie brakuje sprawdzonych i prostych sposobów na grzybowe specjały.

marynowane

Polski specjał – marynowane grzybki

Klasyką gatunku są oczywiście marynowane grzybki:

Potrzebujemy ok. 800 g grzybów, 2 cebule
Na marynatę:

  • szklanka octu ,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka miodu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • listek laurowy,
  • kilka ziarenek angielskiego ziela, czarnego pieprzu i gorczycy,
  • duża szczypta soli.

Grzyby należy oczyścić i opłukać, obraną cebulę pokroić na małe kawałki. Następnie grzyby i cebulę zalewamy 4 szklankami wody, gotujemy ok. 20 minut i odcedzamy. Gotujemy składniki marynaty, pod koniec gotowania dodajemy na chwilę grzyby i cebulę, a następnie wraz z gorącą marynatą przekładamy do słoików. Zakręcamy je, odwracamy do góry dnem i odstawiamy  do całkowitego wystygnięcia.

Ciekawą smakowo wariacją są grzyby po grecku

Będziemy potrzebować ok. 2 kg dowolnych grzybów, szklankę oleju, 1 kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i ocet (do smaku).

Zaczynamy oczywiście od dokładnego oczyszczenia grzybów, a potem kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Obrana i pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni i dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Sos łączymy z grzybami, podduszamy i przekładamy do słoików. Słoiki gotujemy jeszcze przez ok. 50 minut.

Smaczne dania z grzybów

Oczywiście walory smakowe grzybów można wykorzystać od razu, nie czekając na czas przetworów. Moją propozycją są np. naleśniki z serem i grzybami albo spaghetti z sosem kurkowym

Farsz do naleśników

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 500 g podgrzybków
  • 150 ml śmietany 22%
  • 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz czarny do smaku

Naleśniki przygotowujemy zgodnie z ulubionym przepisem, smażymy wcześniej i zabieramy się za farsz. W tym celu kroimy cebulę w kostkę i lekko zrumieniamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki  i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczamy, kroimy je w cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty; odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Dodajemy grzyby do pieczarek i cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dolewamy śmietanę. Farsz należy doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie układamy kolejne naleśniki na rozgrzanej patelni , dodajemy po 2-3 łyżki farszu i posypujemy startym serem. Zwijamy naleśnika, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu smażymy ok. 2-3 minuty.

naleśniki

Naleśniki z grzybami – palce lizać!

Spaghetti z kurkami

Potrzebujemy: 300 g kurek, 2 łyżki oleju, kilka łyżek białego wytrawnego wina, 300 g spaghetti, łyżeczkę masła, starty parmezan, sól, pieprz, natkę.

Oczyszczone, opłukane i odsączone kurki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku i dusimy do miękkości grzybów. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy, ale tak, by nie był całkiem suchy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy grzyby i masło, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i natką.

Smacznego!

kurki

Kurki – idealne na pyszny sos

 

Zdjęcia: pixabay.com, foter.com

About The Author

Reply