Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Kondycja, wymarzona sylwetka i… skakanka

Skakanka to nie tylko spalanie kalorii, skacząc systematycznie pracujemy nad całym ciałem

Trendy jesienne – dla każdego coś… nowego

Trendy na sezon jesienny są wyjątkowo interesujące, charakterne i różnorodne

A może staycation, czyli wakacje w domu?

Wiele osób wybiera raz na jakiś czas tzw. opcję staycation, czyli wakacje w domu

Efektywne ćwiczenia na mięśnie rąk dla kobiet

Kobiety po macoszemu traktują ćwiczenia na mięśnie rąk – ramiona, tricepsy i bicepsy.

Kultowe fasony sukienek – skorzystaj z wyprzedaży!

Warto wykorzystać okazję i kupić wymarzoną sukienkę, najbardziej modne i ponadczasowe fasony

Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Smakołyki i przetwory z grzybów

Nie od dziś wiadomo, że polskie lasy grzybami stoją, a potrawy z grzybów to niezwykle istotna część polskiej tradycji kulinarnej. Wszem i wobec wiadomo także, że grzyby uwielbiamy, chętnie je zbieramy i jeszcze chętniej zajadamy. Na bieżąco w pysznych obiadowych wersjach, jak również jako przetwory z grzybów, które o każdej porze roku przypominają nam o udanych grzybobraniach.

Lubimy grzybowe specjały

W polskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów, trzeba tylko wiedzieć, które zbierać, jak i kiedy. Naszymi faworytami są oczywiście szlachetne prawdziwki, podgrzybki, chętnie zajadamy też maślaki, np. marynowane, a przepis na sos z kurek jest dumą i… tajemnicą moje mamy. Co prawda grzyby kojarzą się w naszej tradycji kulinarnej przede wszystkim ze świątecznymi – bożonarodzeniowymi potrawami, ale przecież trudno wyobrazić sobie imieninowe menu bez marynowanych grzybków. W sezonie warto także rozpieszczać kubki smakowe grzybowymi smakołykami.

kosz

Polskie lasy słyną z grzybów

Ulubione przetwory z grzybów

W naszym domu sezon na zbieranie grzybów trwa, szykujemy się już do wielkiej akcji produkowania domowych przetworów. Jeśli ktoś jeszcze nie bawił się w zapełnianie półek domowej spiżarni, zawsze jest dobry moment na pierwszy raz. Szczególnie, że nie brakuje sprawdzonych i prostych sposobów na grzybowe specjały.

marynowane

Polski specjał – marynowane grzybki

Klasyką gatunku są oczywiście marynowane grzybki:

Potrzebujemy ok. 800 g grzybów, 2 cebule
Na marynatę:

  • szklanka octu ,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka miodu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • listek laurowy,
  • kilka ziarenek angielskiego ziela, czarnego pieprzu i gorczycy,
  • duża szczypta soli.

Grzyby należy oczyścić i opłukać, obraną cebulę pokroić na małe kawałki. Następnie grzyby i cebulę zalewamy 4 szklankami wody, gotujemy ok. 20 minut i odcedzamy. Gotujemy składniki marynaty, pod koniec gotowania dodajemy na chwilę grzyby i cebulę, a następnie wraz z gorącą marynatą przekładamy do słoików. Zakręcamy je, odwracamy do góry dnem i odstawiamy  do całkowitego wystygnięcia.

Ciekawą smakowo wariacją są grzyby po grecku

Będziemy potrzebować ok. 2 kg dowolnych grzybów, szklankę oleju, 1 kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i ocet (do smaku).

Zaczynamy oczywiście od dokładnego oczyszczenia grzybów, a potem kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Obrana i pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni i dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Sos łączymy z grzybami, podduszamy i przekładamy do słoików. Słoiki gotujemy jeszcze przez ok. 50 minut.

Smaczne dania z grzybów

Oczywiście walory smakowe grzybów można wykorzystać od razu, nie czekając na czas przetworów. Moją propozycją są np. naleśniki z serem i grzybami albo spaghetti z sosem kurkowym

Farsz do naleśników

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 500 g podgrzybków
  • 150 ml śmietany 22%
  • 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz czarny do smaku

Naleśniki przygotowujemy zgodnie z ulubionym przepisem, smażymy wcześniej i zabieramy się za farsz. W tym celu kroimy cebulę w kostkę i lekko zrumieniamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki  i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczamy, kroimy je w cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty; odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Dodajemy grzyby do pieczarek i cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dolewamy śmietanę. Farsz należy doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie układamy kolejne naleśniki na rozgrzanej patelni , dodajemy po 2-3 łyżki farszu i posypujemy startym serem. Zwijamy naleśnika, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu smażymy ok. 2-3 minuty.

naleśniki

Naleśniki z grzybami – palce lizać!

Spaghetti z kurkami

Potrzebujemy: 300 g kurek, 2 łyżki oleju, kilka łyżek białego wytrawnego wina, 300 g spaghetti, łyżeczkę masła, starty parmezan, sól, pieprz, natkę.

Oczyszczone, opłukane i odsączone kurki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku i dusimy do miękkości grzybów. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy, ale tak, by nie był całkiem suchy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy grzyby i masło, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i natką.

Smacznego!

kurki

Kurki – idealne na pyszny sos

 

Zdjęcia: pixabay.com, foter.com

About The Author

Reply