Ruskorex – maść i czopki na „wstydliwy” problem

Profilaktyka, konsultacja lekarska, odpowiednia terapia w razie konieczności (np. leki takie jak Ruskorex)

Jak robić dobre zdjęcia – kurs fotografii w Krakowie

Zajęcia wprowadzające w tajniki dobrych ujęć – kurs fotografii w Krakowie organizowany przez Akademię Nikona

Problemy z erekcją na tle psychologicznym

Problemy z erekcją na tle psychologicznym, to jedno z poważniejszych wyzwań przed jakim stają dzisiejsze związki

Przez żołądek do serca, czyli walentynkowe przysmaki

Do walentynkowych przysmaków dodajmy chili, imbir, awokado, cynamon, kawior, owoce morze i pyszną, sensualną czekoladę

Panele laminowane – piękny wygląd Twojej podłogi

Poszukując idealnego sposobu wykończenia podłogi, warto wziąć pod uwagę panele laminowane. To nowoczesna i niezwykle elegancka alternatywa dla podłóg drewnianych, która cieszy się coraz większą popularnością. To przede wszystkim estetyczne i trwałe rozwiązanie, które jest w stanie spełnić oczekiwania każdego klienta. Trwałość paneli tego typu gwarantuje piękny wygląd podłogi przez długie lata. Dodatkowo panele nie wymagają szczególnej konserwacji, zaś wysoka odporność na ścieranie powoduje, że są trwałe. Wyjątkową jakością wyróżniają się panele podłogowe Alloc oraz Sensa. To wyroby czołowych producentów, które wyróżniają się najwyższą jakością. Szeroki wybór kolorystyczny gwarantuje łatwość znalezienia idealnych rozwiązań. Panele laminowane są łatwe w montażu, dzięki

Pantone mówi: Ultra Violet, czyli fiolet jako kolor roku

Pantone mówi: Ultra Violet, czyli fiolet jako kolor roku

Ratunek dla męskiej głowy – Loxon na wypadanie włosów

Bujna fryzura i zdrowe włosy to nie tylko kobiecy atut, a nadmierne wypadanie włosów to częściej męski problem.

Pomysł na Walentynki, czyli jak go zaskoczyć

Walentynki! Pomysł na idealny walentynkowy podarunek dla chłopaka to dopiero zadanie

Sprawdź aktualne oferty pracy w Holandii

Holandia pnie się stopniowo w górę, jeśli chodzi o ranking krajów, do których Polacy wyjeżdżają w celach zarobkowych.

Ne lekceważ objawów – ból z lewej strony brzucha

Kłucie w nadbrzuszu czy ból z lewej strony brzucha mogą świadczyć o zupełnie innym problemie zdrowotnym.

Smakołyki i przetwory z grzybów

Nie od dziś wiadomo, że polskie lasy grzybami stoją, a potrawy z grzybów to niezwykle istotna część polskiej tradycji kulinarnej. Wszem i wobec wiadomo także, że grzyby uwielbiamy, chętnie je zbieramy i jeszcze chętniej zajadamy. Na bieżąco w pysznych obiadowych wersjach, jak również jako przetwory z grzybów, które o każdej porze roku przypominają nam o udanych grzybobraniach.

Lubimy grzybowe specjały

W polskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów, trzeba tylko wiedzieć, które zbierać, jak i kiedy. Naszymi faworytami są oczywiście szlachetne prawdziwki, podgrzybki, chętnie zajadamy też maślaki, np. marynowane, a przepis na sos z kurek jest dumą i… tajemnicą moje mamy. Co prawda grzyby kojarzą się w naszej tradycji kulinarnej przede wszystkim ze świątecznymi – bożonarodzeniowymi potrawami, ale przecież trudno wyobrazić sobie imieninowe menu bez marynowanych grzybków. W sezonie warto także rozpieszczać kubki smakowe grzybowymi smakołykami.

kosz

Polskie lasy słyną z grzybów

Ulubione przetwory z grzybów

W naszym domu sezon na zbieranie grzybów trwa, szykujemy się już do wielkiej akcji produkowania domowych przetworów. Jeśli ktoś jeszcze nie bawił się w zapełnianie półek domowej spiżarni, zawsze jest dobry moment na pierwszy raz. Szczególnie, że nie brakuje sprawdzonych i prostych sposobów na grzybowe specjały.

marynowane

Polski specjał – marynowane grzybki

Klasyką gatunku są oczywiście marynowane grzybki:

Potrzebujemy ok. 800 g grzybów, 2 cebule
Na marynatę:

  • szklanka octu ,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka miodu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • listek laurowy,
  • kilka ziarenek angielskiego ziela, czarnego pieprzu i gorczycy,
  • duża szczypta soli.

Grzyby należy oczyścić i opłukać, obraną cebulę pokroić na małe kawałki. Następnie grzyby i cebulę zalewamy 4 szklankami wody, gotujemy ok. 20 minut i odcedzamy. Gotujemy składniki marynaty, pod koniec gotowania dodajemy na chwilę grzyby i cebulę, a następnie wraz z gorącą marynatą przekładamy do słoików. Zakręcamy je, odwracamy do góry dnem i odstawiamy  do całkowitego wystygnięcia.

Ciekawą smakowo wariacją są grzyby po grecku

Będziemy potrzebować ok. 2 kg dowolnych grzybów, szklankę oleju, 1 kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i ocet (do smaku).

Zaczynamy oczywiście od dokładnego oczyszczenia grzybów, a potem kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Obrana i pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni i dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Sos łączymy z grzybami, podduszamy i przekładamy do słoików. Słoiki gotujemy jeszcze przez ok. 50 minut.

Smaczne dania z grzybów

Oczywiście walory smakowe grzybów można wykorzystać od razu, nie czekając na czas przetworów. Moją propozycją są np. naleśniki z serem i grzybami albo spaghetti z sosem kurkowym

Farsz do naleśników

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 500 g podgrzybków
  • 150 ml śmietany 22%
  • 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz czarny do smaku

Naleśniki przygotowujemy zgodnie z ulubionym przepisem, smażymy wcześniej i zabieramy się za farsz. W tym celu kroimy cebulę w kostkę i lekko zrumieniamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki  i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczamy, kroimy je w cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty; odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Dodajemy grzyby do pieczarek i cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dolewamy śmietanę. Farsz należy doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie układamy kolejne naleśniki na rozgrzanej patelni , dodajemy po 2-3 łyżki farszu i posypujemy startym serem. Zwijamy naleśnika, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu smażymy ok. 2-3 minuty.

naleśniki

Naleśniki z grzybami – palce lizać!

Spaghetti z kurkami

Potrzebujemy: 300 g kurek, 2 łyżki oleju, kilka łyżek białego wytrawnego wina, 300 g spaghetti, łyżeczkę masła, starty parmezan, sól, pieprz, natkę.

Oczyszczone, opłukane i odsączone kurki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku i dusimy do miękkości grzybów. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy, ale tak, by nie był całkiem suchy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy grzyby i masło, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i natką.

Smacznego!

kurki

Kurki – idealne na pyszny sos

 

Zdjęcia: pixabay.com, foter.com

About The Author

Reply