Infekcja górnych dróg oddechowych i budowanie odporności

„Przechodzenie” infekcji to proces nabywania odporności na całe nastoletnie, młodzieńcze i dorosłe życie

Jesienią warto wiedzieć jak wzmocnić odporność

Odporność to zestaw mechanizmów, które uczestniczą w wytwarzaniu odpowiedzi immunologicznej.

Na zdrowie! Olej z rekina

Olej z rekina zawiera naturalne immunostymulatory – alkiloglicerole oraz skwalen.

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji, podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal

Tatuaż – moda, fanaberia, sposób na wyrażenie siebie

Tatuaże zdobią ciała kobiet i mężczyzn, mogą być niewielkie albo wręcz przeciwnie – spektakularne

Czy istnieją naprawdę skuteczne diety na odchudzanie?

Posty, diety eliminacyjne mogą być stosowane przez zdrowe osoby, a najlepiej skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.

Modne i kobiece – krótkie fryzury na jesień

Krótkie fryzury są nie tylko modne, ale przede wszystkim efektowne, kobiece i bardzo twarzowe

Botki i moje praktyczne spojrzenie na modę

Botki nosimy przez cały rok, a sezon jesienno – zimowy to prawdziwy festiwal botków

Jak dbać o wątrobę – dieta, profilaktyka, leczenie

Odpowiedzi na pytanie „jak dbać o wątrobę” powinien znać każdy.

Domino’s pizza w Krakowie smakuje wyśmienicie!

Jeśli pizza w Krakowie to tylko z Domino’s – przestrzega się tu najlepszych receptur charakterystycznych dla każdej pizzerii w tej sieci

Smakołyki i przetwory z grzybów

Nie od dziś wiadomo, że polskie lasy grzybami stoją, a potrawy z grzybów to niezwykle istotna część polskiej tradycji kulinarnej. Wszem i wobec wiadomo także, że grzyby uwielbiamy, chętnie je zbieramy i jeszcze chętniej zajadamy. Na bieżąco w pysznych obiadowych wersjach, jak również jako przetwory z grzybów, które o każdej porze roku przypominają nam o udanych grzybobraniach.

Lubimy grzybowe specjały

W polskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów, trzeba tylko wiedzieć, które zbierać, jak i kiedy. Naszymi faworytami są oczywiście szlachetne prawdziwki, podgrzybki, chętnie zajadamy też maślaki, np. marynowane, a przepis na sos z kurek jest dumą i… tajemnicą moje mamy. Co prawda grzyby kojarzą się w naszej tradycji kulinarnej przede wszystkim ze świątecznymi – bożonarodzeniowymi potrawami, ale przecież trudno wyobrazić sobie imieninowe menu bez marynowanych grzybków. W sezonie warto także rozpieszczać kubki smakowe grzybowymi smakołykami.

kosz

Polskie lasy słyną z grzybów

Ulubione przetwory z grzybów

W naszym domu sezon na zbieranie grzybów trwa, szykujemy się już do wielkiej akcji produkowania domowych przetworów. Jeśli ktoś jeszcze nie bawił się w zapełnianie półek domowej spiżarni, zawsze jest dobry moment na pierwszy raz. Szczególnie, że nie brakuje sprawdzonych i prostych sposobów na grzybowe specjały.

marynowane

Polski specjał – marynowane grzybki

Klasyką gatunku są oczywiście marynowane grzybki:

Potrzebujemy ok. 800 g grzybów, 2 cebule
Na marynatę:

  • szklanka octu ,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka miodu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • listek laurowy,
  • kilka ziarenek angielskiego ziela, czarnego pieprzu i gorczycy,
  • duża szczypta soli.

Grzyby należy oczyścić i opłukać, obraną cebulę pokroić na małe kawałki. Następnie grzyby i cebulę zalewamy 4 szklankami wody, gotujemy ok. 20 minut i odcedzamy. Gotujemy składniki marynaty, pod koniec gotowania dodajemy na chwilę grzyby i cebulę, a następnie wraz z gorącą marynatą przekładamy do słoików. Zakręcamy je, odwracamy do góry dnem i odstawiamy  do całkowitego wystygnięcia.

Ciekawą smakowo wariacją są grzyby po grecku

Będziemy potrzebować ok. 2 kg dowolnych grzybów, szklankę oleju, 1 kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i ocet (do smaku).

Zaczynamy oczywiście od dokładnego oczyszczenia grzybów, a potem kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Obrana i pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni i dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Sos łączymy z grzybami, podduszamy i przekładamy do słoików. Słoiki gotujemy jeszcze przez ok. 50 minut.

Smaczne dania z grzybów

Oczywiście walory smakowe grzybów można wykorzystać od razu, nie czekając na czas przetworów. Moją propozycją są np. naleśniki z serem i grzybami albo spaghetti z sosem kurkowym

Farsz do naleśników

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 500 g podgrzybków
  • 150 ml śmietany 22%
  • 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz czarny do smaku

Naleśniki przygotowujemy zgodnie z ulubionym przepisem, smażymy wcześniej i zabieramy się za farsz. W tym celu kroimy cebulę w kostkę i lekko zrumieniamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki  i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczamy, kroimy je w cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty; odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Dodajemy grzyby do pieczarek i cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dolewamy śmietanę. Farsz należy doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie układamy kolejne naleśniki na rozgrzanej patelni , dodajemy po 2-3 łyżki farszu i posypujemy startym serem. Zwijamy naleśnika, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu smażymy ok. 2-3 minuty.

naleśniki

Naleśniki z grzybami – palce lizać!

Spaghetti z kurkami

Potrzebujemy: 300 g kurek, 2 łyżki oleju, kilka łyżek białego wytrawnego wina, 300 g spaghetti, łyżeczkę masła, starty parmezan, sól, pieprz, natkę.

Oczyszczone, opłukane i odsączone kurki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku i dusimy do miękkości grzybów. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy, ale tak, by nie był całkiem suchy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy grzyby i masło, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i natką.

Smacznego!

kurki

Kurki – idealne na pyszny sos

 

Zdjęcia: pixabay.com, foter.com

About The Author

Reply