Pomysł na Walentynki, czyli jak go zaskoczyć

Walentynki! Pomysł na idealny walentynkowy podarunek dla chłopaka to dopiero zadanie

Sprawdź aktualne oferty pracy w Holandii

Holandia pnie się stopniowo w górę, jeśli chodzi o ranking krajów, do których Polacy wyjeżdżają w celach zarobkowych.

Ne lekceważ objawów – ból z lewej strony brzucha

Kłucie w nadbrzuszu czy ból z lewej strony brzucha mogą świadczyć o zupełnie innym problemie zdrowotnym.

Naturalne sposoby na lepszą odporność

Naturalne, domowe i ogólnie dostępne sposoby na wzmocnienie układu odpornościowego

Karnawał 2018 – w co się bawić…?

Karnawał to czas zabawy, tańca, kolorowych maskarad, imprez. Polacy nie należą jednak do najbardziej szalonych imprezowiczów – statystyki informują, że ok. 2/3 ankietowanych spędza karnawałowe weekendy w domu (nie mylić z domówkami)…

Zaszalej z głową – fryzury na sylwestra i karnawał

Odpowiednie uczesanie to spora część sukcesu, jakim jest udana stylizacja na sylwestra

Fajne zabawy – czym zająć dziecko w domu

Odpowiedzi na pytanie czym zająć dziecko w domu, są na wagę złota

Dlaczego warto stosować dermokosmetyki

Po dermokosmetyki najlepiej wybrać się do dobrej drogerii albo do apteki, gdzie uzyskamy poradę w tym zakresie.

Świąteczne drzewko, tradycyjna choinka

Zarówno choinka, jak i to, co na niej wieszamy ma swoje znaczenie.

Kiedy pojawia się ból gardła przy przełykaniu

Objawem, na który chorzy uskarżają się najczęściej, jest ból gardła przy przełykaniu, będący pierwszym symptomem schorzeń na tle wirusowym, bakteryjnym

Dysfagia i żywienie pacjentów

Mając w rodzinie osoby starsze, przewlekle albo terminalnie chore spotykamy się z dolegliwościami, schorzeniami, które wymagają od nas specjalistycznej wiedzy oraz takiej samej opieki. Jednym z takich wyzwań jest dysfagia, która może stanowić naprawdę poważny problem. Oczywiście przede wszystkim dla chorego, ale również dla osób, które opiekują się nim.

probelm z przełykaniem

Dysfagia – uczucie przeszkody w połykaniu

Dysfagia – specyfika, przyczyny
Dysfagia jest specyficznym odczuciem przeszkody w przełykaniu, które może mieć różne podłoże. Przede wszystkim może być to faktyczna przeszkoda, blokada. Z drugiej strony schorzenie jest także efektem zaburzeń neurologicznych oraz trudności w samym akcie połykania. Objaw ten często jest związany z procesem starzenia, statystyki mówią, że dotyczy ok. 7-10% osób po 50 r. życia. Jeśli chodzi o somatyczne problemy, dysfagia pojawia się także w nowotworach głowy i szyi. Warto jednak wiedzieć, że towarzyszy wielu innym jednostkom chorobowym, a zatem może dotknąć również osoby młodsze, nawet dzieci.
Medycyna rozróżnia dwa rodzaje dysfagii – górną i dolną. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z problemami w przejściu pokarmu do przełyku. Towarzyszą one m.in. stwardnieniu rozsianemu, udarom mózgu, nowotworom głowy itp. Dysfagia dolna utrudnia przejście pokarmu przez przełyk i często wynika z uszkodzenia przełyku związanego z nowotworem, zwłóknieniami. Ale mogą być to również nerwicowe kurcze przełyku.

pacjent pije wodę

Problemem jest nawet wypicie wody

Żywienie osób z dysfagią
Jak widać spektrum schorzeń jest dość szerokie, a przecież dochodzi jeszcze duża grupa pacjentów w podeszłym wieku. W każdym przypadku najistotniejszym wyzwaniem u osób z dysfagią jest żywienie, ponieważ problem z przełykaniem dotyczy pokarmów o różnych konsystencjach. A zatem na dłuższą metę dysfagia może mieć następstwa takie jak niedożywienie, odwodnienie, utrata wagi. Jedzenie staje się prawdziwą męczarnią, kojarzy się bowiem z bardzo uciążliwymi objawami, np. z kaszlem, odruchem wymiotnym, krztuszeniem się. W skrajnych wypadkach nawet z zakrztuszeniami zagrażającymi zachłystowym zapaleniem płuc. Kluczowe znaczenie ma konsystencja podawanych posiłków, ponieważ pacjenci mają problem z przełykaniem płynów, ale również pokarmów suchych i twardych. Przygotowując posiłki dla osób dotkniętych dysfagią trzeba zadbać nie tylko o odpowiednią konsystencję, ale także o wartość odżywczą i kaloryczność, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie organizmu na energię. A zatem muszą być to pokarmy i płyny odpowiednio zagęszczone, rozdrobnione, o niewielkiej objętości i jak najwyższej wartości.

puree

Najlepszym rozwiązaniem są papki / pure o odpowiedniej wartości odżywczej

Więcej informacji, źródła wiedzy i wskazówki dotyczące dysfagii znajdziemy w artykule https://www.nestlehealthscience.pl/zarzadzanie-zdrowie/choroby-wieku-podeszlego/dysfagia

Zdjęcia: shutterstock, popsugar.com, theodysseyonline

About The Author

Reply