Menopauza – zdrowa dieta ma znaczenie

Menopauza kojarzy się z pewnymi niedogodnościami, towarzyszy jej często przyrost masy ciała

Nasiona chia – samo zdrowie

Nasiona chia to źródło cennych kwasów tłuszczowych, białka, wapnia, fosforu oraz błonnika.

Dżinsowa rewolucja – modne jeansy, nowe kolory i fasony

Wielki renesans spranego jeansu, marmurków, a pas naszych ulubionych spodni wędruje do góry

Makijaż ślubny – to warto wiedzieć!

Wyjątkowy makijaż ślubny rożni się od codziennego czy wykonywanego na tzw. wyjścia, imprezy.

Wiosna i lato na głowie – modne odcienie blondu

Jakie odcienie blond będą modne wiosną i latem?

Domino’s – włoska pizza na Pradze, Ursynowie… wszędzie

Dzięki Domino’s w Warszawie zjemy pizzę na Pradze, Bemowie… w centrum i na przedmieściach

Wielkanocne tradycje

Warto zatem znać tradycje wielkanocne i nie kojarzyć świąt tylko z wydatkami i suto zastawionym stołem

Powrót Mary Jane– grzeczne czółenka znów modne!

Mary Jane to dziś klasyk, obuwie mocno osadzone w stylistyce retro

Frytkownica na gorące powietrze i marzenie o beztłuszczowych frytkach

Pyszne frytki bez tłuszczu przygotujemy w frytkownicy na gorące powietrze.

Co to jest rolowanie? Spraw sobie roller!

Rolowanie to metoda masażu, którą każdy może zastosować we własnym zakresie

Dlaczego chcemy kupić opiekacz

Mam zasady dotyczące diety i oczywiście staram się ich przestrzegać. Jak każdy mam również słabości, przysmaki, dania, przy których zasady bledną. Dla niektórych będą to ulubione czekoladki, inni nie potrafią odmówić sobie fastfoodowych frytek raz na jakiś czas. Moja dietetyczna pięta achillesowa to mistrzostwo świata w kategorii kanapek, czyli zapiekanka croque monsieur oraz gofry, czasami.

croque madame

Słynna francuska zapiekanka croque

Francuskie kanapki croque
Zapewne pojawi się teraz pytanie cóż to jest ta tajemniczo brzmiąca potrawa – croque monsieur. Jak wskazuje nazwa smakołyk wywodzi się z Francji, gdzie funkcjonują dwie wersje zapiekanki – Croque Madame lub Croque Monsieur. Początek wygląda jak przy zwykłej, banalnej kanapce – szynkę i ser umieszcza się między dwiema kromkami chleba. Potem wstępnie podszykowaną kanapkę należy posypać dobrym serem, np. ementalerem. Na „wersji żeńskiej” można dodatkowo ułożyć jajko sadzone. Można również chlebki namoczyć w rozbełtanym jajku. Taką kompozycję umieszcza się w piekarniku, a najlepiej w specjalnym opiekaczu. I w ten sposób obnażyłam jedną z moich słabostek, czyli pyszne chrupiące (croque) sandwiche z opiekacza.

Opiekacz nie tylko do kanapek

gofry

A może pyszne gofry z opiekacza?

Generalnie jestem fanką zapiekanych kanapek, uwielbiam gofry, naleśniki, a zatem jak widać może być kalorycznie. Na szczęście nie jadam przysmaków zbyt często. Dlatego też mam bardzo mieszane uczucia, od kiedy mąż zaproponował kupno porządnego, profesjonalnego opiekacza. Według niego dzięki takiemu urządzeniu znacznie oszczędzimy na czasie i finansach. Dotychczas ciepłe kanapki wymagały nagrzewania piekarnika, oczekiwania, co jak łatwo się domyślić nie jest energooszczędne. Oczywiście marzą mi się klasyczne sandwiche, chrupiące i świeżutkie w kilka chwil. Obawiam się jednak, że przy takim urządzeniu pieczone rarytasy częściej będą gościć w naszym menu. Tym bardziej, że nowoczesne opiekacze nie tylko wyglądają efektownie, ale także mogą naprawdę wiele. Są to małe, ergonomiczne urządzenia dwa czy trzy w jednym, czyli takie, w których przygotuję również świeże, domowe gofry albo grillowane dania. Największe wrażenie zrobił na mnie opiekacz Tefal model Snack Collection, w którym można skompletować aż 12 zestawów różnych płyt do wypieku. Standardowo zawiera 4 zestawy – do kanapek-muszelek, gofrów, panini oraz ciastek. Opiekacz może być również wyposażony w płyty do gofrów w kształcę serca, rurek, wafli, opiekanych trójkątnych kanapek, tostów francuskich, naleśników i pączków amerykańskich oraz pierożków.
Oczywiście nie jest to jedyny opiekacz w ofercie Tefal. I wszystkie są bardzo praktyczne, mają wiele funkcji oraz udogodnień dla użytkownika. Model Snack Collection zachwyca ze względu na multifunkcjonalność. Choć nieco obawiam się rozsmakowania w gofrach (niezależnie od kształtu) czy też w kuszących kanapkach prosto z opiekacza – pysznych, pachnących, chrupiących.

opiekacz 1

Póki co wybieramy teoretycznie i wirtualnie. Wierni marce Tefal przeszukaliśmy fora na temat, opinie, i generalnie jestem bardzo na tak. Tym bardziej, że w przypadku mojego męża decyzja chyba zapadła i niemalże robi w kuchni miejsce na wielofunkcyjny opiekacz Tefal. Zwłaszcza, że tak jak ja, z wielkim apetytem jada francuskie zapiekanki Croque oraz pyszne panini z pszennych bułeczek. Na deser gofry, jak serca oczywiście, i już… obydwoje jesteśmy przekonani do kupna opiekacza.

Zdjęcia: tefal.pl, shutterstok

About The Author

Reply