Jak się robi sushi – to wcale nie jest takie trudne

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Dlaczego chcemy kupić opiekacz

Mam zasady dotyczące diety i oczywiście staram się ich przestrzegać. Jak każdy mam również słabości, przysmaki, dania, przy których zasady bledną. Dla niektórych będą to ulubione czekoladki, inni nie potrafią odmówić sobie fastfoodowych frytek raz na jakiś czas. Moja dietetyczna pięta achillesowa to mistrzostwo świata w kategorii kanapek, czyli zapiekanka croque monsieur oraz gofry, czasami.

croque madame

Słynna francuska zapiekanka croque

Francuskie kanapki croque
Zapewne pojawi się teraz pytanie cóż to jest ta tajemniczo brzmiąca potrawa – croque monsieur. Jak wskazuje nazwa smakołyk wywodzi się z Francji, gdzie funkcjonują dwie wersje zapiekanki – Croque Madame lub Croque Monsieur. Początek wygląda jak przy zwykłej, banalnej kanapce – szynkę i ser umieszcza się między dwiema kromkami chleba. Potem wstępnie podszykowaną kanapkę należy posypać dobrym serem, np. ementalerem. Na „wersji żeńskiej” można dodatkowo ułożyć jajko sadzone. Można również chlebki namoczyć w rozbełtanym jajku. Taką kompozycję umieszcza się w piekarniku, a najlepiej w specjalnym opiekaczu. I w ten sposób obnażyłam jedną z moich słabostek, czyli pyszne chrupiące (croque) sandwiche z opiekacza.

Opiekacz nie tylko do kanapek

gofry

A może pyszne gofry z opiekacza?

Generalnie jestem fanką zapiekanych kanapek, uwielbiam gofry, naleśniki, a zatem jak widać może być kalorycznie. Na szczęście nie jadam przysmaków zbyt często. Dlatego też mam bardzo mieszane uczucia, od kiedy mąż zaproponował kupno porządnego, profesjonalnego opiekacza. Według niego dzięki takiemu urządzeniu znacznie oszczędzimy na czasie i finansach. Dotychczas ciepłe kanapki wymagały nagrzewania piekarnika, oczekiwania, co jak łatwo się domyślić nie jest energooszczędne. Oczywiście marzą mi się klasyczne sandwiche, chrupiące i świeżutkie w kilka chwil. Obawiam się jednak, że przy takim urządzeniu pieczone rarytasy częściej będą gościć w naszym menu. Tym bardziej, że nowoczesne opiekacze nie tylko wyglądają efektownie, ale także mogą naprawdę wiele. Są to małe, ergonomiczne urządzenia dwa czy trzy w jednym, czyli takie, w których przygotuję również świeże, domowe gofry albo grillowane dania. Największe wrażenie zrobił na mnie opiekacz Tefal model Snack Collection, w którym można skompletować aż 12 zestawów różnych płyt do wypieku. Standardowo zawiera 4 zestawy – do kanapek-muszelek, gofrów, panini oraz ciastek. Opiekacz może być również wyposażony w płyty do gofrów w kształcę serca, rurek, wafli, opiekanych trójkątnych kanapek, tostów francuskich, naleśników i pączków amerykańskich oraz pierożków.
Oczywiście nie jest to jedyny opiekacz w ofercie Tefal. I wszystkie są bardzo praktyczne, mają wiele funkcji oraz udogodnień dla użytkownika. Model Snack Collection zachwyca ze względu na multifunkcjonalność. Choć nieco obawiam się rozsmakowania w gofrach (niezależnie od kształtu) czy też w kuszących kanapkach prosto z opiekacza – pysznych, pachnących, chrupiących.

opiekacz 1

Póki co wybieramy teoretycznie i wirtualnie. Wierni marce Tefal przeszukaliśmy fora na temat, opinie, i generalnie jestem bardzo na tak. Tym bardziej, że w przypadku mojego męża decyzja chyba zapadła i niemalże robi w kuchni miejsce na wielofunkcyjny opiekacz Tefal. Zwłaszcza, że tak jak ja, z wielkim apetytem jada francuskie zapiekanki Croque oraz pyszne panini z pszennych bułeczek. Na deser gofry, jak serca oczywiście, i już… obydwoje jesteśmy przekonani do kupna opiekacza.

Zdjęcia: tefal.pl, shutterstok

About The Author

Reply