owoce-pix

Jesienne przetwory na słodko – przysmaki z owoców

Jesienią na straganach królują wszelkie odmiany jabłek. Kupujemy śliwki o różnych rozmiarach, kolorach – słodkie i pyszne. Do tego prawdziwe polskie gruszki, najlepsze i soczyste. Napisałam już co nieco na temat warzyw, a przecież sezon jesienny to również owoce. W tym moje ulubione jabłka i węgierki. A zatem czas pochwalić się owocowymi rarytasami, którymi delektujemy się późną jesienią i zimą (o ile wystarczy zapasów…). Z bogatego zbioru przepisów na specjały od mojej mamy wybrałam te, które każdy może zrobić we własnym zakresie, a przy tym są doskonałe. Smakują na śniadanie, na deser, kolację, a nawet do dań obiadowych… Bazą są

jesienne-warz-doctoroz-com

Jesienne przetwory z warzyw

Większość z nas narzeka na jesień, bo pogoda nie taka, zimno, deszczowo, a dni coraz krótsze. Oczywiście jest w tym sporo racji. Polska złota jesień to na ogół kilka, czasem kilkanaście dni słonecznej pogody. A poza tym, wiadomo – szary listopad. Dla mnie jesień to nie tylko katar i zmarznięte stopy. To również idealny czas na domowe przetwory, które będą jak znalazł, kiedy zrobi się naprawdę zimno, śnieżnie lub deszczowo. Jesień to czas na przetwory Wczesna jesień przestawia nas mniej lub bardziej delikatnie na kiepską aurę i coraz mniej słońca. Dlatego co roku staramy się zamknąć to słońce w słoiku

folik-sh1

Warto wiedzieć jak ważny jest pierwszy tydzień ciąży

Świadome macierzyństwo powinno rozpocząć się zanim jeszcze przyszła mama zajdzie w ciążę. W idealnym świecie, gdyby wszystkie ciąże były planowane… Wówczas można przede wszystkim przygotować organizm do tak dużego wyzwania jakim są trzy trymestry oczekiwania na dziecko. Można także zadbać o maleństwo i mamę już od pierwszego tygodnia ciąży. Chociażby poprzez zdrową, zbilansowaną dietę, higieniczny tryb życia, unikanie zagrożeń oraz suplementację kwasu foliowego (np. preparat folik mama). Świadome podejście do macierzyństwa Dość często zdarza się tak, że w pierwszym okresie kobieta nawet nie wie, że doszło do zapłodnienia. Tymczasem pierwszy tydzień ciąży jest bardzo ważny, jednocześnie zarodek jest bardzo podatny

budzet-sh-3

Październik miesiącem oszczędzania. Zacznij już dziś!

Za moich czasów szkolnych październik był nazywany miesiącem oszczędzania. Nie wiem czy ta świecka tradycja nadal obowiązuje. Niemniej jednak uważam, że po ostatnim urlopowym miesiącu (wrześniu), przed jesienno – zimowymi zakupami i świętami, warto pomyśleć o podreperowaniu budżetu. Podzielę się zatem sposobami, z których część osobiście zastosowałam i muszę przyznać, że TO DZIAŁA! Trzeba stworzyć domowy budżet i mądrze nim zarządzać Jeśli chcemy zarządzać budżetem domowym, trzeba go najpierw… mieć. Oczywiście mamy jakieś środki, ale z reguły nie do końca je kontrolujemy, szczególnie w odległej perspektywie. Do zaprowadzenia ładu i dla skutecznej kontroli wystarczy arkusz kalkulacyjny i nawyk zbierania paragonów.

jesienne-2

Zdrowe jesienne warzywa i owoce

Całkiem niesłusznie wiele osób sądzi, że koniec lata to także pożegnanie z kolorowym jadłospisem, w którym królowały świeże i zdrowe jarzynki. Jesienią warto sięgnąć po sezonowe smakołyki, które także mają dobroczynny wpływ na siły obronne organizmu, a przy tym są bardzo smaczne. 1. Za królową jesieni możemy uznać dynię – źródło witaminy A, B1, B2, C, PP, a także fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Zdrowe są również pestki z dyni. 2. Bataty, czyli słodkie ziemniaki – bardzo bogate w zdrowy beta-karoten, witaminę C, zawierają też cenny błonnik, witaminę B6 i żelazo, potas, mangan, miedź. 3. Warzywa kapustne – rzepa,

tefal-s-1

Dlaczego kupiłam nowe żelazko

Czasem trudno jest pogodzić nasze chcieć z naszym móc. Poziom trudności wzrasta, kiedy owe „chcenia” pozornie się wykluczają… Tak jest z moją niechęcią do prasowania i silną potrzebą posiadania ładnych, wygładzonych ubrań. Przez długi czas myślałam, że to konflikt, w którym nie ma zwycięzców – albo męczę się okrutnie prasując albo z niechęcią sięgam po żelazko i mam niedoprasowane ubrania. Nie mówiąc już o przeświadczeniu mojej skądinąd miłej teściowej, że o żonie świadczy także to, jak wyprasowana jest koszula męża… Prasowanie to wyzwanie Cóż mi zatem pozostało? Jak we wstępie – zacisnąć zęby i prasować, prasować, prasować. Mogłam też machnąć

dieta2-s

Dieta dla niemowlaka – to warto wiedzieć!

Pisałam jakiś czas temu o tym, jak ważna jest dieta małego człowieka. Nie tylko w kontekście składników, wartości odżywczej, choć oczywiście jest to bardzo istotna kwestia. W ciekawych opracowaniach, do których się wtedy odniosłam, podobało mi się jednak to, że dieta dla niemowlaka to także kolejny bodziec do szeroko rozumianego rozwoju. Poza oczywistym poznawaniem nowych smaków czy konsystencji, uczy także samodzielności, wyrażania własnego zdania, a jednocześnie wzmacnia relacje rodzinne. Dieta dziecka i jej znaczenie w rozwoju Biorąc pod uwagę wiele ciekawych spostrzeżeń i porad zamieszczonych w opracowaniach dostępnych tutaj, warto podejść do rozszerzania diety dla niemowlaka rozsądnie. Oznacza to, że

depilator-3

Depilator świetlny to nie magia

Gładkie nogi bez zbędnego owłosienia to absolutne minimum kobiecych oczekiwań. Czasy dziś takie, że kobieta wręcz musi być dokładnie wydepilowana – nogi, pachy, obszar bikini na plażę. To estetyczne, a nawet społeczne wymaganie wobec piękniejszej płci. Dlatego istotą skutecznej depilacji jest dziś nie tylko kwestia uzyskania jedwabiście gładkiej łydki, ale także trwałość rezultatów i eliminacja problemów takich jak wrastające włoski. A to już zdecydowanie większe wyzwanie, któremu chcemy sprostać różnymi metodami i urządzeniami, np. takimi jak depilator świetlny. Depilacja światłem – jak to działa? Zabrzmiało magicznie i tajemniczo, ale metoda jest już znana i sprawdzona. Przy czym niegdyś była dostępna

dieta-sh2

Smaczna dieta na odporność

Kończy się lato, zaczyna się sezon na infekcje. Można powiedzieć, że to już pewna prawidłowość. Ale kto powiedział, że mamy przyjmować to za pewnik i poddać się jesiennej chandrze? Odporność na sezon jesienno – zimowy możemy stymulować, budować, wzmacniać na wiele sposobów. Na pewno jednym z kluczowych elementów jest tu odpowiednia dieta. Szczególnie, że im bardziej jesiennie, tym częściej mamy ochotę na kaloryczne i obfite posiłki. Oczywiście dieta na odporność powinna być syta i pożywna, ale niekoniecznie dzięki pączkom, frytkom czy za sprawą porcji sernika. Na dobry początek – śniadanie Bardzo istotnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, a kiedy

twin

Włoski styl, kobieco i romantycznie w butiku Twinset

Z reguły nie wydaję kroci na odzież czy obuwie, choć jak najbardziej cenię sobie dobry styl. Moja szafa nie pęka w szwach, właśnie dlatego, że stawiam na jakość, nie na ilość. Są jednak takie sklepy, w których trudno oderwać wzrok od ubrań, obuwia czy akcesoriów, a od szalonych zakupów powstrzymują mnie tylko ceny (nie szkodzi, poczekamy na wyprzedaże…). W warszawskim Klifie czuję się tak np. w butiku Twinset… Nic dziwnego. Twin-Set to włoska marka, a ja cenię sobie stylistykę ze słonecznej Italii. Kobiecą, wyrafinowaną rękę projektantki Simony Barbieri widać w każdej kolekcji, a mnie urzeka szczególnie połączenie nowoczesności z nutą

Ech, ta niestrawność… kto jej nie zna?

Boli, pali, wzdęty brzuch i dyskomfort po większości posiłków. Chyba większość z nas zna z autopsji takie objawy. Niestrawność, bo o niej mowa, to jeden z najczęściej zgłaszanych problemów, jeśli chodzi o układ trawienny.

Skoro jest to tak „popularna” dolegliwość, na pewno warto wiedzieć o niej nieco więcej. Szczególnie, że przy okazji jest to objaw bardzo uciążliwy, utrudniający życie. Odbiera przyjemność jakże miłej czynności – jedzeniu. Przede wszystkim miejmy świadomość, że niestrawność żołądka i związane z nią symptomy, to nie choroba, ale właśnie zespół objawów. A zatem jak łatwo się domyślić może mieć bardzo różne przyczyny.

boli brzuch

Objawy niestrawności są bardzo uciążliwe

Skąd się bierze niestrawność
Problemy z niestrawnością mają dość złożony charakter, ponieważ mogą wynikać zarówno z typowo somatycznych dolegliwości, schorzeń, jak również ze stylu życia, nawyków żywieniowych (i nie tylko), ale także z wszechobecnego stresu, wrażliwości psychicznej itp. Mogą być także składową wielu różnych czynników. Najczęściej nasze problemy trawienne są spowodowane przez:
• nadmierne tempo życia, stres,
• nieregularne posiłki, jedzenie w pośpiechu,
• połykanie zbyt dużych porcji,
• zbyt ostro przyprawione lub zbyt tłuste potrawy,
• nadużywanie kawy i alkoholu,
• palenie tytoniu.
Nie należy jednak pomijać jakże istotnej kwestii, jaką są choroby, którym towarzyszy niestrawność, są to m.in.:
• refluks żołądkowy,
• przewlekły nieżyt żołądka,
• przewlekłe zapalenia dróg żółciowych bądź trzustki,
• pozapalne stany upośledzonej czynności wątroby,
• choroba wrzodowa żołądka bądź dwunastnicy,
• przewlekłe schorzenia jelit,
• nowotwory przewodu pokarmowego itd.

jedzenie


Taka dieta sprzyja niestrawności

Objawy niestrawności
Wiemy już dlaczego może pojawić się niestrawność żołądka, czas zatem poznać charakterystyczne dla tej dolegliwości symptomy. Tak naprawdę trudno je przegapić albo nie skojarzyć z układem trawiennym. Organizm sygnalizuje bowiem problem poprzez:
• dyskomfort w trakcie jedzenia i po posiłkach,
• uczucie nadmiernego wypełnienia w górnej części brzucha,
• odbijanie się, nudności i wymioty,
• uczucie sytości po nawet niedużym posiłku,
• wzdęcia,
• zgagę.

zgaga

Skąd ta zgaga?

Zgaga, czyli boli, piecze, męczy
Ten ostatni objaw jest bardzo często wskazywany jako jeden z najbardziej uciążliwych. Dowiedzmy się zatem co to jest zgaga, jak ją odczuwamy i skąd się bierze. Bardzo często mówi się, że przy niestrawności pali w gardle. I rzeczywiście – zgaga to silny, piekący ból zlokalizowany z reguły za mostkiem. Ponadto odczuwamy wówczas kwaśny albo gorzki smak w ustach, odbija nam się, pojawia się też charakterystyczny zapach z ust.
Dlaczego odczuwamy zgagę? Jest to najczęściej efekt problemów z funkcjonowaniem dolnego zwieracza przełyku. Prawidłowo działający zapobiega cofaniu się trawionego pokarmu do przełyku, kiedy pojawia się problem, kwaśna treść z żołądka dosłownie „podchodzi do gardła”. I boli, piecze itd.

Zadziałajmy profilaktycznie
Na temat niestrawności powiedziano i napisano wiele, np. tutaj .
Na pewno warto poznać złote zasady, które stanowią podstawę profilaktyki:
1. Gryziemy i przeżuwamy cierpliwie
2. Ograniczamy tłuste potrawy
3. Jemy mniej, a częściej
4. Nie zapominamy o zdrowym śniadaniu
5. Pamiętamy o probiotykach
6. Wspomagamy trawienie używając przypraw
7. Odpuszczamy jedzenie przed snem
8. Stosujemy preparaty łagodzące objawy niestrawności.

Zdjęcia: shutterstock, manti.pl

film: youtube

About The Author

Reply


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.