Zdrowie i odporność zaczynają się w jelitach. Dlatego tak istotny jest prawidłowy stan i skład naturalnej flory jelitowej. Niestety wiele sytuacji i czynników wpływa negatywnie na to środowisko, np. antybiotykoterapia, którą należy stosować ostrożnie, ale też czasami nie da się jej uniknąć. Nie bez powodu niejako w parze z antybiotykiem powinien iść skuteczny probiotyk.
Skutki uboczne antybiotykoterapii
Antybiotyk ma za zadanie zlikwidować chorobotwórcze bakterie w naszym organizmie. Niestety nie działa wybiórczo i w procesie leczenia sieje spustoszenie również wśród dobroczynnych bakterii fizjologicznie zasiedlających układ pokarmowy. Zachwianie równowagi mikrobiologicznej nie tylko osłabia odporność, ale wręcz sprzyja namnażaniu patologicznej flory – bakterii, grzybów. A to prosta droga do różnych infekcji, stanów zapalnych, objawów takich jak biegunki czy wymioty, które często obserwujemy po albo w trakcie zażywania antybiotyków. Aby zapobiegać takim stanom zaleca się probiotyk, który może być przyjmowany w formie suplementu oraz w produktach żywnościowych.
Dlaczego probiotyki są tak ważne
Dobroczynne działanie probiotyków odkrył ukraiński badacz Ilia Miecznikow, który zauważył działanie niektórych szczepów bakterii na organizm człowieka i stwierdził, że „poprzez zmianę nieznanej populacji bakterii w przewodzie pokarmowym na populację znaną, istnieje możliwość uniknięcia wielu objawów wieku starczego i prawdopodobieństwo istotnego przedłużenia życia człowieka”. Lata badań doprowadziły do wyselekcjonowania szczepów probiotycznych, które mogą przywracać równowagę mikrobiologiczną flory jelitowej. Według oficjalnej definicji WHO probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt zdrowotny u gospodarza”. W praktyce oznacza to, że mają pozytywny wpływ na wiele procesów i narządów. Bronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Ale na tym nie kończy się dobroczynne działanie probiotyków:
• ułatwiają procesy trawienne,
• poprawiają wchłanianie witamin i minerałów,
• chronią mikroflorę jelitową podczas antybiotykoterapii,
• zwiększają odporność na zakażenia,
• niektóre szczepy działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo,
• zmniejszają poziom cholesterolu,
• łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
• syntetyzują niektóre witaminy z grupy B, K, kwas foliowy.
Skuteczny probiotyk
Probiotyki występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka czy kiszonki. Niestety nie zawsze udaje nam się w ten sposób pokryć zapotrzebowanie organizmu, szczególnie w przypadku małych dzieci – w ich diecie nie ma jeszcze takich składników. Ponadto dobry probiotyk musi odznaczać się określonymi właściwościami:
• odporność na soki żołądkowe,
• odporność na soki żółciowe,
• przyczepność do błoń śluzowych jelita,
• odporność na bakterie bytujące w jelitach.
Niewiele jest szczepów, które spełniają takie wymagania i wykazują odpowiednią aktywność biologiczną, jednym z nich jest Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), obecny m.in. w preparatach Dicoflor.
Więcej informacji na temat antybiotykoterapii, probiotyków i suplementów Dicoflor –
tutaj
.