krups-5

Zawsze polecam ekspres do kawy na kapsułki

Kawa z ekspresu – dla mnie to absolutny top w tej dziedzinie. A trzeba wiedzieć, że to ważny temat dla mnie, bo bez kawy ani rusz – do pracy rano, z koleżanką na pogaduszki czy też na weekendowe, klubowe spotkanie. Dlatego wybór dobrej kawy oraz urządzenia, które w warunkach domowych pozwoli przyrządzić najlepsza kawę, był dla mnie bardzo istotny, czego dowodem jest moje kuchenne oczko w głowie, czyli stylowy expres do kawy na kapsułki. Ja wybrałam dolce Gusto Drop W moim przypadku, po moim długim namyśle, zwycięzcą okazał się ciśnieniowy ekspres automatyczny Dolce Gusto Drop. Nie bez znaczenia była tu

dicoflor-5

Probiotyk – zapobiega, leczy, chroni

Od budowania odporności, przez profilaktykę, po efektywne leczenia – tak szerokie zastosowanie znajdują probiotyki.

muko-5sh

Mukowiscydoza u dzieci – objawy, żywienie specjalistyczne

Mukowiscydoza jest najczęściej występującą chorobą genetyczną, nadal pozostaje nieuleczalna, a jej przyczyny są przedmiotem badań naukowych na całym świecie.

chandra-1

Czy można pokonać jesienne smutki?

Warto zadbać o to, aby tzw. jesienna chandra nie zdominowała naszych dni. Bo wtedy trudno o regenerację i wyciszenie.

pelavo-s-3

Przeziębienie u dziecka – łagodzimy, leczymy, zapobiegamy

Sezon jesienno – zimowy sprzyja niestety przeziębieniom oraz infekcjom górnych dróg oddechowych. Ze względu na to, że przenoszą się one drogą kropelkową najłatwiej „łapią” je dzieci, które przebywają w dużych skupiskach (przedszkola, szkoły) i blisko siebie. Czasem wystarczy jeden zakatarzony, kaszlący maluch, aby zachorowały kolejne. Oczywiście przeziębienie u dziecka nie jest czymś niezwykłym, zwłaszcza w okresie, kiedy jego odporność dopiero się kształtuje i wzmacnia. Niemniej jednak warto wiedzieć jak zapobiegać sezonowym infekcjom, jak je leczyć i łagodzić uciążliwe objawy (katar, kaszel, kiepskie samopoczucie). Co trzeba wiedzieć o grypie Przede wszystkim każdy rodzic powinien wiedzieć jak odróżnić tzw. zwykłe przeziębienie u

koza-6

Piec typu koza zamiast marzeń o kominku

Piece typu koza są stylowe, bardzo efektowne, szeroki wybór pod względem wzornictwa sprawia, że komponują się z wnętrzami o różnym wystroju.

sylwo-sh2

Sylwoterapia, czyli drzewa leczą

Chyba każdy wie, że spacer po lesie wpływa kojąco na skołatane nerwy, uspokaja, relaksuje. O dobroczynnym wpływie przebywania w sosnowych zagajnikach czy wśród brzóz mówią nawet lekarze. Naukowcy zajmujący się naturalnymi, alternatywnymi metodami leczenia udowodnili, iż fitoncydy wydzielane przez drzewa jonizują powietrze, a także mają działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Właśnie dlatego przebywając w lesie oddychamy pełną piersią i jednocześnie chronimy, leczymy drogi oddechowe. Drzewa mogą leczyć Oczywiście każde drzewo ma swoje spektrum działania. Są nawet takie, które nazywa się energetycznymi wampirami (topola, olcha i osika), ponieważ odbierają energię. Co nie oznacza, że nie są nam potrzebne – mogą stanowić antidotum

dynia-momjunction-com

Dynia nie tylko na Halloween

Ciekawe ile osób wie dlaczego efektowne lampy z dyni są nieodłącznym elementem tego święta? Poszukując informacji na temat Halloween trafiłam na wiele interesujących informacji. Jedna z teorii dotyczących lampionów halloweenowych nawiązuje do irlandzkiego złodziejaszka Jacka Oszusta. Podobno oszukał on nawet samego diabła. W związku z tym po śmierci nie było dla niego miejsca ani w piekle ani w raju. Krąży więc wciąż między niebem a piekłem, oświetlając sobie drogę płonącym węglem umieszczonym w wydrążonej rzepie. Kiedy legenda trafiła na podatny amerykański grunt, niepozorną rzepę zastąpiła imponująca dynia. A dynia to samo zdrowie i mało kalorii. Zawiera błonnik, beta karoten, potas,

przeziębienie

Z grypą nie ma żartów!

Pod koniec października możemy między bajki odłożyć marzenia o polskiej, złotej jesieni. Przed nami listopadowa szarość, wiatr, zimno, deszcz, czyli idealne warunki dla wirusowych infekcji. Jedną z najpoważniejszych jest na pewno grypa. Zarówno ze względu na przebieg choroby i możliwe powikłania, jak i rozmiary problemu. Jest to jedna z niewielu chorób, która nadal stanowi realne zagrożenie epidemią i to na ogromną skalę

folik-sh1

Warto wiedzieć jak ważny jest pierwszy tydzień ciąży

Świadome macierzyństwo powinno rozpocząć się zanim jeszcze przyszła mama zajdzie w ciążę. W idealnym świecie, gdyby wszystkie ciąże były planowane… Wówczas można przede wszystkim przygotować organizm do tak dużego wyzwania jakim są trzy trymestry oczekiwania na dziecko. Można także zadbać o maleństwo i mamę już od pierwszego tygodnia ciąży. Chociażby poprzez zdrową, zbilansowaną dietę, higieniczny tryb życia, unikanie zagrożeń oraz suplementację kwasu foliowego (np. preparat folik mama). Świadome podejście do macierzyństwa Dość często zdarza się tak, że w pierwszym okresie kobieta nawet nie wie, że doszło do zapłodnienia. Tymczasem pierwszy tydzień ciąży jest bardzo ważny, jednocześnie zarodek jest bardzo podatny

Śliwkowy zawrót głowy

Jako wielbicielka owoców mam swoich faworytów sezonowych. Jesienią bezkonkurencyjne są śliwki. Zajadane „na surowo”, w formie domowych przetworów oraz oczywiście z przeróżnymi wypiekami.

Śliwki są zdecydowanie niedocenianym owocem. Więcej i częściej mówi się o tym, że kaloryczne albo ciężko strawne, niż o ich wielkich plusach, zaletach oraz atutach. A zatem w obronie mierabelek, renklod, węgierek postanowiłam napisać słów kilka oraz podzielić się jednym z moich ulubionych śliwkowych przepisów.

ślwiki i suszone

Owocowy hit – śliwki

O śliwkach co nieco

śliwki przetwory

Śliwki w przetworach, ciastach i au naturel

Oczywiście śliwki są smaczne, pyszne i możemy zajadać je garściami. Warto jednak wiedzieć, że dostarczają nam także wiele niezbędnych i cennych składników. Pomimo, że nie zawierają szczególnie dużo witaminy C, bardzo istotne jest ich działanie antyoksydacyjne, a to ze względu na witaminę, E oraz A. Z kolei zawartość witamin z grupy B sprawia, że pyszne śliwki działają dobroczynnie ma układ nerwowy i samopoczucie. Na witaminach nie kończy się śliwkowy skarbiec. Jedząc ulubione węgierki zapewniamy organizmowi także sporą dawkę składników mineralnych – potasu, miedzi, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Śliwki to również źródło polifenoli, znanych z działania przeciwzapalnego, obniżającego ciśnienie krwi i wzmacniających naczynia krwionośne. Badania naukowe potwierdzają również korzystny wpływ śliwek na gęstość kości, redukcję ryzyka zachorowania na osteoperozę (zapobiegają resorpcji kości). Doceńmy również fakt, że słodkie i dość kaloryczne śliwki zawierają sporo błonnika, a zatem poprawiają procesy trawienia i można je zajadać nawet w czasie diet odchudzających. Trochę bardziej trzeba uważać ze śliwkami suszonymi, które oczywiście są smaczne i zdrowe, ale zdecydowanie bardziej kaloryczne niż świeże owoce.

Rozkosze podniebienia – tarta ze śliwkami

tarta przygotowamie

Tarta ze śliwkami to jest to!

Oczywiście o śliwkach można pisać i mówić godzinami, chociażby o gatunkach, przetworach itp. Ale póki co ograniczę się do jednego z przepisów, który pokazuje trochę inną wersję śliwkowych wypieków. Tym razem zamiast tradycyjnego drożdżowego placka czy ciasta z kruszonką, proponuję znakomita tartę ze śliwkami, mascarpone i migdałami.

Zaczniemy od składników:

• 125 g mąki
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• 75 g masła, zimnego
• 1/2 jajka
• 500 g śliwek
• 250 g mascarpone
• 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
• 2 jajka
• 4 łyżki płatków migdałów

Na dobry początek przesiewam mąkę do miski, dodaję cukier, sól i posiekane masło. Ciasto ucieram aż powstaną drobne okruszki, a potem dodaję połowę jajka i lepię ciastową kulę. Kolejny etap rozpoczynam od ułożenia ciasta na arkuszu papieru do wypieków. Potem opruszam je mąką, zakrywam drugim papierem i rozwałkowuję do wielkości nieco większej niż standardowa forma do tarty ( 24-26 cm). Placek ostrożnie układam w formie, usuwając papier. Foremka powinna być wcześniej wysmarowana masłem. Tak przygotowany spód odstawiamy do zamrażarki na ok. kwadrans.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 190°C i przygotowuję masę na moją tartę. W tym celu należy pokroić śliwki na małe kawałki. Mleko, serek mascarpone oraz jajka miksuję na gładką masę. Następnie wyjmuję schłodzone ciasto i wykładam na nie śliwki oraz wylewam masę z mascarpone i mleka. Tak przygotowane ciasto należy piec ok. 30 minut. A potem posypać płatkami migdałów i piec dalej przez kwadrans w temperaturze 180°. Upieczoną tartę powoli wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.
Smacznego 🙂

tarta

To jest pyszne :)

Zdjęcia : Shutterstock

About The Author

Reply


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.