Piękna fryzura dla psiego pupila

Piesek wyczesany, czysty i zadbany to nie tylko kwestia estetyki i domena rasowych, wystawowych czworonogów. Warto wiedzieć, że każdy psiak, stylowy maltańczyk, energiczny terier i przesympatyczny kundelek, ma swoje potrzeby w tym zakresie. Czesanie psów, dbałość o zdrową, ładną sierść to żadna fanaberia, to podstawa pielęgnacji. Oczywiście zabiegi te wyglądają różnie w zależności od rodzaju sierści, jej długości oraz przeznaczenia pupila (np. na wystawy). Wszystkie pieski chcą być zadbane Nie trzeba być znawcą tematu, aby wiedzieć, że pielęgnacja psa może wyglądać różnie. Malutki york wymaga więcej zachodu, kosmetyków i wiedzy niż o wiele większy golden retriever czy labrador. Inne zabiegi

Ruskorex – maść i czopki na „wstydliwy” problem

Profilaktyka, konsultacja lekarska, odpowiednia terapia w razie konieczności (np. leki takie jak Ruskorex)

Jak robić dobre zdjęcia – kurs fotografii w Krakowie

Zajęcia wprowadzające w tajniki dobrych ujęć – kurs fotografii w Krakowie organizowany przez Akademię Nikona

Problemy z erekcją na tle psychologicznym

Problemy z erekcją na tle psychologicznym, to jedno z poważniejszych wyzwań przed jakim stają dzisiejsze związki

Przez żołądek do serca, czyli walentynkowe przysmaki

Do walentynkowych przysmaków dodajmy chili, imbir, awokado, cynamon, kawior, owoce morze i pyszną, sensualną czekoladę

Panele laminowane – piękny wygląd Twojej podłogi

Poszukując idealnego sposobu wykończenia podłogi, warto wziąć pod uwagę panele laminowane. To nowoczesna i niezwykle elegancka alternatywa dla podłóg drewnianych, która cieszy się coraz większą popularnością. To przede wszystkim estetyczne i trwałe rozwiązanie, które jest w stanie spełnić oczekiwania każdego klienta. Trwałość paneli tego typu gwarantuje piękny wygląd podłogi przez długie lata. Dodatkowo panele nie wymagają szczególnej konserwacji, zaś wysoka odporność na ścieranie powoduje, że są trwałe. Wyjątkową jakością wyróżniają się panele podłogowe Alloc oraz Sensa. To wyroby czołowych producentów, które wyróżniają się najwyższą jakością. Szeroki wybór kolorystyczny gwarantuje łatwość znalezienia idealnych rozwiązań. Panele laminowane są łatwe w montażu, dzięki

Pantone mówi: Ultra Violet, czyli fiolet jako kolor roku

Pantone mówi: Ultra Violet, czyli fiolet jako kolor roku

Ratunek dla męskiej głowy – Loxon na wypadanie włosów

Bujna fryzura i zdrowe włosy to nie tylko kobiecy atut, a nadmierne wypadanie włosów to częściej męski problem.

Pomysł na Walentynki, czyli jak go zaskoczyć

Walentynki! Pomysł na idealny walentynkowy podarunek dla chłopaka to dopiero zadanie

Sprawdź aktualne oferty pracy w Holandii

Holandia pnie się stopniowo w górę, jeśli chodzi o ranking krajów, do których Polacy wyjeżdżają w celach zarobkowych.

Śliwkowy zawrót głowy

Jako wielbicielka owoców mam swoich faworytów sezonowych. Jesienią bezkonkurencyjne są śliwki. Zajadane „na surowo”, w formie domowych przetworów oraz oczywiście z przeróżnymi wypiekami.

Śliwki są zdecydowanie niedocenianym owocem. Więcej i częściej mówi się o tym, że kaloryczne albo ciężko strawne, niż o ich wielkich plusach, zaletach oraz atutach. A zatem w obronie mierabelek, renklod, węgierek postanowiłam napisać słów kilka oraz podzielić się jednym z moich ulubionych śliwkowych przepisów.

ślwiki i suszone

Owocowy hit – śliwki

O śliwkach co nieco

śliwki przetwory

Śliwki w przetworach, ciastach i au naturel

Oczywiście śliwki są smaczne, pyszne i możemy zajadać je garściami. Warto jednak wiedzieć, że dostarczają nam także wiele niezbędnych i cennych składników. Pomimo, że nie zawierają szczególnie dużo witaminy C, bardzo istotne jest ich działanie antyoksydacyjne, a to ze względu na witaminę, E oraz A. Z kolei zawartość witamin z grupy B sprawia, że pyszne śliwki działają dobroczynnie ma układ nerwowy i samopoczucie. Na witaminach nie kończy się śliwkowy skarbiec. Jedząc ulubione węgierki zapewniamy organizmowi także sporą dawkę składników mineralnych – potasu, miedzi, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Śliwki to również źródło polifenoli, znanych z działania przeciwzapalnego, obniżającego ciśnienie krwi i wzmacniających naczynia krwionośne. Badania naukowe potwierdzają również korzystny wpływ śliwek na gęstość kości, redukcję ryzyka zachorowania na osteoperozę (zapobiegają resorpcji kości). Doceńmy również fakt, że słodkie i dość kaloryczne śliwki zawierają sporo błonnika, a zatem poprawiają procesy trawienia i można je zajadać nawet w czasie diet odchudzających. Trochę bardziej trzeba uważać ze śliwkami suszonymi, które oczywiście są smaczne i zdrowe, ale zdecydowanie bardziej kaloryczne niż świeże owoce.

Rozkosze podniebienia – tarta ze śliwkami

tarta przygotowamie

Tarta ze śliwkami to jest to!

Oczywiście o śliwkach można pisać i mówić godzinami, chociażby o gatunkach, przetworach itp. Ale póki co ograniczę się do jednego z przepisów, który pokazuje trochę inną wersję śliwkowych wypieków. Tym razem zamiast tradycyjnego drożdżowego placka czy ciasta z kruszonką, proponuję znakomita tartę ze śliwkami, mascarpone i migdałami.

Zaczniemy od składników:

• 125 g mąki
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• 75 g masła, zimnego
• 1/2 jajka
• 500 g śliwek
• 250 g mascarpone
• 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
• 2 jajka
• 4 łyżki płatków migdałów

Na dobry początek przesiewam mąkę do miski, dodaję cukier, sól i posiekane masło. Ciasto ucieram aż powstaną drobne okruszki, a potem dodaję połowę jajka i lepię ciastową kulę. Kolejny etap rozpoczynam od ułożenia ciasta na arkuszu papieru do wypieków. Potem opruszam je mąką, zakrywam drugim papierem i rozwałkowuję do wielkości nieco większej niż standardowa forma do tarty ( 24-26 cm). Placek ostrożnie układam w formie, usuwając papier. Foremka powinna być wcześniej wysmarowana masłem. Tak przygotowany spód odstawiamy do zamrażarki na ok. kwadrans.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 190°C i przygotowuję masę na moją tartę. W tym celu należy pokroić śliwki na małe kawałki. Mleko, serek mascarpone oraz jajka miksuję na gładką masę. Następnie wyjmuję schłodzone ciasto i wykładam na nie śliwki oraz wylewam masę z mascarpone i mleka. Tak przygotowane ciasto należy piec ok. 30 minut. A potem posypać płatkami migdałów i piec dalej przez kwadrans w temperaturze 180°. Upieczoną tartę powoli wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.
Smacznego 🙂

tarta

To jest pyszne 🙂

 

Zdjęcia : Shutterstock

About The Author

Reply