Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Orzechy pieczone – moja nowa słabość

Pokusa czai się na każdym kroku. Szczególnie tuż przed sylwestrową nocą, na którą jak wiadomo chcemy być odpowiednio szczupłe. A przecież już same świąteczne przygotowania i spotkania to nie lada wyzwanie dla naszych wymiarów…

wiewiórka felx

Mam słabość do przysmaków od wiewiórki

Kuszące przysmaki
Nie bez powodu wspominam o smakowitych pokusach. Pisałam już nieraz o mojej słabości do chrupiących przekąsek, ze szczególnym wskazaniem na orzechy. W różnej postaci – od tych świeżo obranych ze skorupki, po wariacje z udziałem orzeszków ziemnych, najlepiej spod znaku uroczej wiewiórki i Felixa. Nie ukrywałam nigdy, że trudno jest mi odmówić sobie nerkowców, pistacji czy orzeszków z miodem, a producent co jakiś czas kusi kolejnymi przysmakami, chrupiącymi nowościami. Jedną z ostatnich nowinek są orzeszki z pieca, którym nawet nie próbowałam się oprzeć.

orzechy

Chrupiące smakołyki

Chrupię na zdrowie
Pieczone orzechy, czy to nie brzmi apetycznie, smakowicie i kusząco? Dla mnie jak najbardziej. A jeśli jeszcze dodamy do tego, iż są to orzechy pieczone dwukrotnie, moja silna wola jest bez szans. Zwłaszcza, że są to orzeszki wypiekane bez tłuszczu, z mniejszą ilością soli. A zatem mogę uspokoić sumienie, które ostrzega przed smażonymi, tłustymi, ostrymi i słonymi przekąskami. Co jeszcze pieczone orzechy mają na swoją obronę? Jak na kinowo, klubową przekąskę są wyjątkowe, ponieważ nie brudzą palców. Wbrew pozorom to wcale niebagatelny argument. Kto zajadał się orzeszkami, popcornem czy chipsami ten wie o co chodzi… A mój nowy chrupiący przysmak jest przecież pieczony bez tłuszczu. A zatem mogę go bezkarnie podjadać nawet na nowej eleganckiej sofie w pokoju moich rodziców. Bezkarnie dla mebla i dla mojej sylwetki również. Biorąc pod uwagę fakt, że nie muszę pochłonąć zatrważającej ilości smakowitych orzeszków, mogę nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest to całkiem rozsądna i zdrowa przekąska. Jak wiadomo orzechy są źródłem cennych i potrzebnych nam kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.

orzeszki felix

Orzeszki z pieca – lubię to!

Jak łatwo się domyślić pokrzepiona tą cenną wiedzą szybko nabyłam efektowną puszkę pieczonych orzechów. Degustacji towarzyszyła dobra książka i kubek gorącej zielonej herbaty. Wrażenia jak najbardziej pozytywne – lektura pasjonująca, herbata rozgrzała, orzeszki chrupiąco pyszne.

Zdjęcia: felixpolska.pl, shutterstock

About The Author

Reply