Jak się robi sushi – to wcale nie jest takie trudne

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Orzechy pieczone – moja nowa słabość

Pokusa czai się na każdym kroku. Szczególnie tuż przed sylwestrową nocą, na którą jak wiadomo chcemy być odpowiednio szczupłe. A przecież już same świąteczne przygotowania i spotkania to nie lada wyzwanie dla naszych wymiarów…

wiewiórka felx

Mam słabość do przysmaków od wiewiórki

Kuszące przysmaki
Nie bez powodu wspominam o smakowitych pokusach. Pisałam już nieraz o mojej słabości do chrupiących przekąsek, ze szczególnym wskazaniem na orzechy. W różnej postaci – od tych świeżo obranych ze skorupki, po wariacje z udziałem orzeszków ziemnych, najlepiej spod znaku uroczej wiewiórki i Felixa. Nie ukrywałam nigdy, że trudno jest mi odmówić sobie nerkowców, pistacji czy orzeszków z miodem, a producent co jakiś czas kusi kolejnymi przysmakami, chrupiącymi nowościami. Jedną z ostatnich nowinek są orzeszki z pieca, którym nawet nie próbowałam się oprzeć.

orzechy

Chrupiące smakołyki

Chrupię na zdrowie
Pieczone orzechy, czy to nie brzmi apetycznie, smakowicie i kusząco? Dla mnie jak najbardziej. A jeśli jeszcze dodamy do tego, iż są to orzechy pieczone dwukrotnie, moja silna wola jest bez szans. Zwłaszcza, że są to orzeszki wypiekane bez tłuszczu, z mniejszą ilością soli. A zatem mogę uspokoić sumienie, które ostrzega przed smażonymi, tłustymi, ostrymi i słonymi przekąskami. Co jeszcze pieczone orzechy mają na swoją obronę? Jak na kinowo, klubową przekąskę są wyjątkowe, ponieważ nie brudzą palców. Wbrew pozorom to wcale niebagatelny argument. Kto zajadał się orzeszkami, popcornem czy chipsami ten wie o co chodzi… A mój nowy chrupiący przysmak jest przecież pieczony bez tłuszczu. A zatem mogę go bezkarnie podjadać nawet na nowej eleganckiej sofie w pokoju moich rodziców. Bezkarnie dla mebla i dla mojej sylwetki również. Biorąc pod uwagę fakt, że nie muszę pochłonąć zatrważającej ilości smakowitych orzeszków, mogę nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest to całkiem rozsądna i zdrowa przekąska. Jak wiadomo orzechy są źródłem cennych i potrzebnych nam kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.

orzeszki felix

Orzeszki z pieca – lubię to!

Jak łatwo się domyślić pokrzepiona tą cenną wiedzą szybko nabyłam efektowną puszkę pieczonych orzechów. Degustacji towarzyszyła dobra książka i kubek gorącej zielonej herbaty. Wrażenia jak najbardziej pozytywne – lektura pasjonująca, herbata rozgrzała, orzeszki chrupiąco pyszne.

Zdjęcia: felixpolska.pl, shutterstock

About The Author

Reply