Nie od dziś wiadomo, że polskie lasy grzybami stoją, a potrawy z grzybów to niezwykle istotna część polskiej tradycji kulinarnej. Wszem i wobec wiadomo także, że grzyby uwielbiamy, chętnie je zbieramy i jeszcze chętniej zajadamy. Na bieżąco w pysznych obiadowych wersjach, jak również jako przetwory z grzybów, które o każdej porze roku przypominają nam o udanych grzybobraniach.
Lubimy grzybowe specjały
W polskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów, trzeba tylko wiedzieć, które zbierać, jak i kiedy. Naszymi faworytami są oczywiście szlachetne prawdziwki, podgrzybki, chętnie zajadamy też maślaki, np. marynowane, a przepis na sos z kurek jest dumą i… tajemnicą moje mamy. Co prawda grzyby kojarzą się w naszej tradycji kulinarnej przede wszystkim ze świątecznymi – bożonarodzeniowymi potrawami, ale przecież trudno wyobrazić sobie imieninowe menu bez marynowanych grzybków. W sezonie warto także rozpieszczać kubki smakowe grzybowymi smakołykami.
Ulubione przetwory z grzybów
W naszym domu sezon na zbieranie grzybów trwa, szykujemy się już do wielkiej akcji produkowania domowych przetworów. Jeśli ktoś jeszcze nie bawił się w zapełnianie półek domowej spiżarni, zawsze jest dobry moment na pierwszy raz. Szczególnie, że nie brakuje sprawdzonych i prostych sposobów na grzybowe specjały.
Klasyką gatunku są oczywiście marynowane grzybki:
Potrzebujemy ok. 800 g grzybów, 2 cebule
Na marynatę:
- szklanka octu ,
- 2 szklanki wody,
- łyżka miodu,
- 1/2 szklanki cukru,
- listek laurowy,
- kilka ziarenek angielskiego ziela, czarnego pieprzu i gorczycy,
- duża szczypta soli.
Grzyby należy oczyścić i opłukać, obraną cebulę pokroić na małe kawałki. Następnie grzyby i cebulę zalewamy 4 szklankami wody, gotujemy ok. 20 minut i odcedzamy. Gotujemy składniki marynaty, pod koniec gotowania dodajemy na chwilę grzyby i cebulę, a następnie wraz z gorącą marynatą przekładamy do słoików. Zakręcamy je, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciekawą smakowo wariacją są grzyby po grecku
Będziemy potrzebować ok. 2 kg dowolnych grzybów, szklankę oleju, 1 kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i ocet (do smaku).
Zaczynamy oczywiście od dokładnego oczyszczenia grzybów, a potem kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Obrana i pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni i dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Sos łączymy z grzybami, podduszamy i przekładamy do słoików. Słoiki gotujemy jeszcze przez ok. 50 minut.
Smaczne dania z grzybów
Oczywiście walory smakowe grzybów można wykorzystać od razu, nie czekając na czas przetworów. Moją propozycją są np. naleśniki z serem i grzybami albo spaghetti z sosem kurkowym
Farsz do naleśników
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 500 g pieczarek
- 500 g podgrzybków
- 150 ml śmietany 22%
- 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz czarny do smaku
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z ulubionym przepisem, smażymy wcześniej i zabieramy się za farsz. W tym celu kroimy cebulę w kostkę i lekko zrumieniamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczamy, kroimy je w cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty; odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Dodajemy grzyby do pieczarek i cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dolewamy śmietanę. Farsz należy doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie układamy kolejne naleśniki na rozgrzanej patelni , dodajemy po 2-3 łyżki farszu i posypujemy startym serem. Zwijamy naleśnika, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu smażymy ok. 2-3 minuty.
Spaghetti z kurkami
Potrzebujemy: 300 g kurek, 2 łyżki oleju, kilka łyżek białego wytrawnego wina, 300 g spaghetti, łyżeczkę masła, starty parmezan, sól, pieprz, natkę.
Oczyszczone, opłukane i odsączone kurki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku i dusimy do miękkości grzybów. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy, ale tak, by nie był całkiem suchy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy grzyby i masło, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i natką.
Smacznego!
Zdjęcia: pixabay.com, foter.com